Již staří Egypťané, Palestinci i staří Řekové si obilniny slzovky cenili natolik, že pro ně byla hlavní potravinou.
Její výjimečnost spočívá ve schopnosti posilovat organismus (ledviny, slezina, plíce) a současně dokáže vypuzovat škodliviny, jako jsou toxiny, z těla ven.
Slzovka je nabitá vitaminy B, C a betakarotenem. Obsahuje také draslík, kalcium, hořčík, železo, měď, mangan, fosfor a zinek. To je skvělá kombinace pro všechny, kdo mají problémy s pletí… Dvě lžíce slzovky denně a vaše pleť bude jako z alabastru.
Slzovka je uznávaným prostředkem k nastartování organismu zasaženého únavou a poruchami imunity. Její velkou výhodou je, že neobsahuje lepek, takže je ideální potravinou pro osoby trpící celiakií.
Nedoporučuje se pouze těhotným ženám a také osobám, které akutně onemocněly chřipkou, angínou nebo jinou infekční nemocí.
Jak slzovku obecnou používat v kuchyni?
Před vařením ji dobře propláchněte a namočte na 30 minut. Nic ale nezkazíte, když ji namočíte i den předem. Můžeme ji využít do polévek, jako přílohu k masu, v kombinaci se zeleninou či k zahuštění omáček. Uvařená a rozmixovaná se přidává do různých kaší, placek, pomazánek, nákypů a mletého masa.
Máte přebytek sušených lesních hub nasušených z léta? Skvěle se hodí do tohoto houbového gulášku, po kterém vám nebude těžko.