Nikdo nepochybuje o skvělých vlastnostech sóji, a dokonce i její odpůrci ji často pozřou, aniž by to tušili. Pojďme se zaměřit na sójové výhonky jako na živoucí zásobárnu těch nejlepších látek pro zdraví.
Nikdo nepochybuje o skvělých vlastnostech sóji, a dokonce i její odpůrci ji často pozřou, aniž by to tušili. Pojďme se zaměřit na sójové výhonky jako na živoucí zásobárnu těch nejlepších látek pro zdraví.
Snažíte se jíst zdravě, ale už vás omrzel salát Caesar a kuřecí steak se zeleninou? Jste-li nakloněni lokálním surovinám a jednoduchosti, bude tento recept pro vás to pravé.
Možná už máte vyzkoušeno, že když bazalku na pesto rozsekáte, začne šednout až černat a ztrácí svou zelenou svěžest. Zcela nenávratně. Jak na to, aby pesto zůstalo zelené i zítra, pozítří a popozítří?
Saláty jsou nejlepší volbou v parných tropických dnech, kdy se chceme nejen nasytit, ale i osvěžit. A nemusí být jen zeleninové. Zkuste originální salát s kuřecím masem a quinoou.
Milovníci zdravé stravy zbystří, když se dočtou, že se lidé na Krétě díky způsobu stravování dožívají vysokého věku a mají nižší riziko srdečních onemocnění. Nechte se inspirovat středomořským receptem.
Patříte mezi bylinářské nadšence? Zkuste i jiné než kuchyňské bylinky nebo mátu. Znáte pelyněk brotan, řepík lékařský, kozlík lékařský nebo sléz maurský? A chtěli byste svůj vlastní voňavý heřmánek?
S jarem můžeme přidávat do jídla bylinky, kterým se běžně říká plevel. Výhodou je, že rostou téměř všude a obsahují řadu cenných látek, mnohem cennějších než v kupované, ale i vypěstované zelenině.
Potěšte partnera na dietě, dceru veganku i syna sportovce, který nemluví o ničem jiném než o jídle plném bílkovin. Do sytosti se najíte všichni, neušpiníte skoro žádné nádobí a uvařeno máte za pár minut.
Když se mluví o kysání, kvašení nebo fermentaci, jde stále o jedno a totéž. Je to prastará technika zpracování potravin, která je používána na celém světě. S průmyslovou výrobou a nákupy v supermarketech jsme na ni v domácích podmínkách pozapomněli. Naštěstí ne všichni.
Všichni víme, že zima a nachlazení či zhoršení příznaků některých onemocnění k sobě zkrátka patří. Většina z nás je srozuměna i s tím, že během tohoto ročního období je důležité zvýšit dávky přijímaných vitaminů, a to jak prostřednictvím vhodného jídelníčku, tak i používáním různých doplňků stravy zakoupených v lékárně.
Šikovný průvodce makronutrienty neboli makroživinami. Sacharidy, tuky, proteiny a vláknina. Čtyři nosné pilíře výživy přehledně na kartičkách.
Informace o první pomoci tzv. z první ruky najdete v podcastu s tiskovou mluvčí Zdravotnické záchranné služby hl. města Prahy Janou Poštovou na portálu Zdravé rodičovství.
Setkali jste se s pojmem Scheuermannova choroba? Proč je dobré vědět, jakých zdravotních problémů se týká, se dozvíte z odpovědí Tadeáše Řáhy, který je jedním z těch, kdo stojí za osvětovou kampaní.
Umělá inteligence se úspěšně využívá i v lékařském odvětví. Například při tzv. dodatečné kontrole mamografického snímku. A zdravotní pojišťovna vám na tuto diagnostickou metodu přispěje.
Kdy jste měli naposledy mateřídouškový čaj? A vnímáte mateřídoušku víc jako symbol léta, nebo spíš maminek a mateřství? Pojďme si připomenout, pro koho je mateřídouška skvělá a jestli ji pít, nebo se v ní koupat.
Jak přistupovat k léčbě deprese či závislosti? O otázkách souvisejících s péčí o duševní zdraví mluví v dalším dílu pořadu Zdraví v kostce profesor Ján Praško z Centra duševní rehabilitace v Berouně.
Zatímco některé děti se cíleně snaží odlišit, jiné by daly cokoli za to, aby vypadaly stejně jako ostatní: aby neměly ten velký předkus, odstáté uši nebo jizvy v obličeji…